MENÜ

Pannoniay Boglárka Erzsébet

Magyar Hollywood Tanács 

 

  Magyar Hollywood Tanács Egyesületet Bokor Balázs alapította, aki hosszú diplomáciai karrierje végén döntött úgy, hogy alaposabban beleássa magát Hollywood magyarjainak történetébe, egyben elnöke is a civil szervezetnek. A diplomata öt esztendőn át Los Angeles főkonzuljaként dolgozott. 

  „A Magyar Hollywood Tanács azért jött létre, hogy méltón őrizhesse és ápolhassa a magyar gyökerekkel bíró hollywoodi világsztárok emlékét. Ez egy civil szervezet, amely azokért dolgozik, akik Magyarországról indultak, s akiknek többsége jószerivel élete végéig megőrizte magyarságát.” 

  A társaságnak héttagú elnöksége van. Vezetői tevékenységét Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs filmrendező alelnökként, valamint többek között Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító-igazgatója és Csupó Gabor elismert animációs filmrendező segíti. 

  A társaság célkitűzése az is, hogy szeretnének közösségi kapocsként működni: van hírlevelük, ahol gyakran továbbítanak felhívásokat, amelyekben szereplőket, producereket, operatőröket keresnek.  „Nőtt a magyar filmesek önbecsülése, önmagukba vetett hite. Mernek a korábbiaknál nagyobbat álmodni”.

 Pannoniay Boglárka Erzsébet 2016 óta tagja a Magyar Hollywood Tanácsnak. 

 

A Magyar Hollywood Tanács rendezvényeiből: 

 

 

Robert Downey jr. magyar kötődései 

 

  A Magyar Hollywood Tanács a Tatai Önkormányzati Hivatallal közösen egy különleges rendezvényt tartott Tatán. A háromszoros Golden Globe díjas és Oscar-díjra is jelölt világhírű amerikai filmszínész, Robert Downey Jr. magyar gyökereit mutatta be a polgármesteri hivatal dísztermében megtartott est.
  Robert Downey Jr. 1965-ben született Manhattanben, New Yorkban. Édesapja filmes, nővére író, színésznő. Első szerepét 5 évesen kapta, 20 évesen csatlakozott a Saturday Night Live stábjához mely után Hollywoodba költözött. Főszerepeket játszik hollywoodi szuperprodukciókban: Chaplin, Air America, Született gyilkosok, Fergeteges forgatás, A Vasember, Terhes társaság, Bosszúállók stb.
  Az érdeklődők először a tatai zsidó temetőbe látogattak el, ahol Robert Downey Jr. 1820-ban született szépapja, Stern Jakab és szépanyja, Deutschländer Eleonóra nyugszik. 
  Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke tartott előadást a hollywoodi nagy filmstúdiók magyar alapító atyáiról, Zukor Adolphról, William Foxról. 
  Cserteg István tatai filmkutató arról beszélt, hogy az elmúlt 100 évben közel 200 filmet forgattak Tatán, illetve Komárom-Esztergom megyében.  Hubai Gergely filmszakértő, a Színház és Filmművészeti Egyetem oktatója Robert Downey Jr. szakmai életét mutatta be. Végezetül Bokor Balázs elnök filmes vendégeivel, Szipál Péter fotóművésszel, Piroch Gábor kaszkadőrrel, Pannoniay Boglárka rendezővel beszélgetett Hollywood magyar vonatkozásairól. 

 

 

 

 

Korda Sándor Emléknap

 

  124 éve, 1893. szeptember 16-án született Sir Alexander Korda, azaz Korda Sándor, a brit filmművészet atyja. Budapest, Bécs, Berlin, Párizs, Hollywood, London voltak filmes szakmai életének meghatározó állomásai. Leghíresebb filmje az 1933-as VIII. Henrik magánélete azonnal óriási nemzetközi filmsiker lett, és Oscar-díjra is jelölték. 2017. szeptember 16-án szülőhelyén a Magyar Hollywood Tanács a helyi önkormányzattal és a Finta Múzeummal karöltve tartott megemlékezést.

  Pannoniay Boglárka Erzsébet a Magyar Hollywood Tanács tevékenységét ismertette, valamint Mitev Viktor rendezővel beszélgetett első játékfilmjének előkészületeiről. 

 

 

 

 

Zsigmond Vilmos Operatőr Alkotótábor - Szeged

 

A film flexibilis művészet, és el kell fogadni, hogy sok tényezőtől függ. Sok az improvizációs lehetőség, és ez nagyon frissé teszi a filmezést. Jó is, ha nincs minden megkötve.” - Zsigmond Vilmos 

  A Magyar Hollywood Tanács a Kiss Film Stúdió közreműködésével került megrendezésre az első Zsigmond Vilmos Operatőr Alkotótábor Szegeden a mester szülővárosában. A Belvárosi Mozi adott otthont a tábornak, melynek során az elméleti oktatást követően gyakorlati forgatásra, az operatőri gyakorlatokra és a forgatott anyag utómunkájára, vágására került sor. 

Az elméleti és gyakorlati képzést tartották: 

Bokor Balázs volt Los Angeles-i konzul, a Magyar Hollywood Tanács elnöke 

Hules Endre rendező, producer, Los Angelesből 

Papp Ferenc operatőr, Balázs Béla díjas

Hubai Gergely filmzenekritikus 

Kiss Zsigmond operatőr 

Kissné Menyhárt Ágnes szerkesztő, vágó 

Pannoniay Boglárka Erzsébet rendező, producer   

Kultúra.hu cikke: http://www.kultura.hu/film/alkototabor

 

 

 

 

William Fox nyomában 

  William Fox magyar származású amerikai filmgyáros, producer, a Fox Film Corporation alapítója volt, aki 1936-ban eladta érdekeltségeit, azonban neve tovább él a Fox Television Network és a 20th Century Fox cégekben. 

  A Magyar Hollywood Tanács, Tolcsva Község Önkormányzata és a Tolcsvai Általános Iskola „William Fox – Fuchs Vilmos itt kezdte” címmel Magyar Hollywood vetélkedőt szervezett április 28-án, a tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastély látogatóközpontban. Négy fős csapatok tartottak PowerPoint prezentációt Tolcsva híres szülöttéről, a 20th Century Fox alapítójának életéről, majd a fiatalok activity játék keretében ismert filmeket mutogattak el csapattársaiknak. A zsűri által - Bokor Balázs, Pannoniay Boglárka Erzsébet, Mathiász Gábor - legjobbnak ítélt csapat részt vesz az országos vetélkedőn. 

Globoport cikke: 

http://www.globoport.hu/186962/tolcsvan-jart-a-magyar-hollywood-tanacs/ 

 

 

 

 

Zádor Jenő Emléknap és Vetélkedő 

 

   A Magyar Hollywood Tanács Zádor Jenőre emlékezett szülővárosában, aki 1894. november 5-én született Bátaszéken.  Ma emléke főként, mint a hollywoodi filmipar egyik legtermékenyebb hangszerelőjeként és zeneszerzőjeként él.

  A programot Dr. Bozsolik Róbert polgármester nyitotta meg. Bokor Balázs Zádor Jenő fia, Les Zador, a rendezvény alkalmából küldött levelét ismertette a vendégekkel. Az MHT elnöke vetítettképes előadáson mutatta be Zádor Jenő életét és műveit. 

  Zádor Jenő 1939-ben vándorolt ki Amerikába, ahol széleskörű ismertségére a Kolombusz Kristóf című operájának bemutatásával tett szert. Száznál is több film zenéjét hangszerelte, tucatnyinak saját maga szerezte a zenéjét. 1946-54 között nem szerzett önállóan zenét, mert Rózsa Miklós zenéinek hangszerelését látta el. Büszke volt a 3 Rózsa Oscar-díjra, amelyet a másik nagy magyar zeneszerző a Ben Hur, az Elbűvölve és a Kettős élet című filmek zenéjéért kapott, mivel mindezeket ő hangszerelte.

 

 

  Az előadást követően Bokor Balázs meghívott vendégeivel beszélgetett a filmművészet és a zene kapcsolatáról. Pannoniay Boglárka rendező-producer beszélt még a közelmúltban elkészült és jelenleg forgatás alatt lévő filmjeikről, a zeneszerzők, hangmérnökök munkájának fontosságáról, valamint a zene szerepéről a filmek képi világának kifejezésében. Jákó Krisztina énekművész a filmzene kialakulásának gyakorlati okairól, és a filmzenék későbbi önálló életéről is beszélt. Alexandra Manea festő- és fotóművésszel a fotózás és a filmművészet kapcsolatáról beszélgetett Bokor Balázs. 

  A kerekasztal beszélgetést követően a jelenlevő bátaszéki gimnazisták Zádor-vetélkedőjére került sor. 

Bátaszék.hu cikke: http://bataszek.hu/hollywood_tura__megemlekezes  

 

 

 

 

 

“Hollywood magyar gyökerei”

 

  Címmel szervezett beszélgetést a Magyar Hollywood Tanács és a Görömbölyi Művelődési Ház. A hivatalos programot Dr. Kissné Korompai Beáta, a Művelődési Ház vezetője nyitotta meg. Bokor Balázs nagykövet, a Magyar Hollywood Tanács elnöke vetített képes előadást tartott Hollywood magyar gyökereiről. 

  Bokor Balázs meghívott vendégeivel is beszélgetett. Pannoniay Boglárka, a Pannoniay FilmStudio Hungary ügyvezető igazgatója, filmproducer 10 éves kora óta a filmes szakma bűvkörében él, 6 éve alapította meg saját filmstúdióját. Bokor Balázzsal a mai fiatal filmes generáció életéről, a támogatási rendszerek nehézségeiről és az alkotói oldal szépségeiről beszélgetett. A következő vendég Kiss Zsigmond rendező, operatőr, a KissFilm-Stúdió tulajdonosa volt, aki már több mint 20 éve dolgozik a filmes szakmában. Kábeltársaságoknál, reklám cégnél, kereskedelmi tévéknél szerzett tapasztalatait jelenleg saját filmkészítő vállalkozásában kamatoztatja. Bokor Balázzsal az operatőri szakma szépségeiről és a közös felnőtt operatőr képzési programjukról beszélgettek.

  A műsort a Holdviola zenekar koncertje zárta. 

 

Asztali nézet