Pannoniay Boglárka Erzsébet

MENÜ

Magyar Hollywood Tanács 

 

  Magyar Hollywood Tanács Egyesületet Bokor Balázs alapította, aki hosszú diplomáciai karrierje végén döntött úgy, hogy alaposabban beleássa magát Hollywood magyarjainak történetébe, egyben elnöke is a civil szervezetnek. A diplomata 2012-ig öt esztendőn át Los Angeles főkonzuljaként dolgozott. 

  „A Magyar Hollywood Tanács azért jött létre, hogy méltón őrizhesse és ápolhassa a magyar gyökerekkel bíró hollywoodi világsztárok emlékét. Ez egy civil szervezet, amely azokért dolgozik, akik Magyarországról indultak, s akiknek többsége jószerivel élete végéig megőrizte magyarságát” 

  A társaságnak héttagú elnöksége van. Vezetői tevékenységét Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs filmrendező alelnökként, valamint többek között Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító-igazgatója és Csupó Gabor elismert animációs filmrendező segíti. Szoros együttműködésben állnak az önkormányzatokkal. 

  A társaság célkitűzése az is, hogy hírkeltéssel, ismeretségszerzéssel támogassa a hollywoodi magyar művészeket. Szeretnének közösségi kapocsként működni: van hírlevelük, ahol gyakran továbbítanak felhívásokat, amelyekben szereplőket, producereket, operatőröket keresnek.  „Nőtt a magyar filmesek önbecsülése, önmagukba vetett hite. Mernek a korábbiaknál nagyobbat álmodni”. 

 

Korda Sándor Emléknap

A túrkevei filmmogul… 

  124 éve, 1893. szeptember 16-án született Sir Alexander Korda, azaz Korda Sándor, a brit filmművészet atyja. Budapest, Bécs, Berlin, Párizs, Hollywood, London voltak filmes szakmai életének meghatározó állomásai. Leghíresebb filmje az 1933-as VIII. Henrik magánélete azonnal óriási nemzetközi filmsiker lett, és Oscar-díjra is jelölték. 2017. szeptember 16,án szülőhelyén a Magyar Hollywood Tanács a helyi önkormányzattal és a Finta Múzeummal karöltve tartott megemlékezést. A filmet készítette: KissFilm-Stúdió  

 

Zsigmond Vilmos Operatőr Alkotótábor - Szeged

A film flexibilis művészet, és el kell fogadni, hogy sok tényezőtől függ. Sok az improvizációs lehetőség, és ez nagyon frissé teszi a filmezést. Jó is, ha nincs minden megkötve.” - Zsigmond Vilmos 

  A Magyar Hollywood Tanács a Kiss Film Stúdió közreműködésével került megrendezésre az első Zsigmond Vilmos Operatőr Alkotótábor Szegeden a mester szülővárosában. A Belvárosi Mozi adott otthont a tábornak, melynek során az elméleti oktatást követően gyakorlati forgatásra, az operatőri gyakorlatokra és a forgatott anyag utómunkájára, vágására került sor. Az elkészült kisfilmeket a Magyar Hollywood Tanács filmfesztiválokra nevezi, valamint a fiatal alkotókat meghívta tagjai közé.  

James Chressanthis A.S.C. amerikai operatőr küldött személyes videoüzenetet a tábor résztvevőinek: 

 https://www.facebook.com/magyarhollywoodtanacs/?fref=ts&sw_fnr_id=3267475231&fnr_t=0 

Az elméleti és gyakorlati képzést tartották: 

Bokor Balázs volt Los Angeles-i konzul, a Magyar Hollywood Tanács elnöke 

Hules Endre rendező, producer, Los Angelesből 

Papp Ferenc operatőr, Balázs Béla díjas

Hubai Gergely filmzenekritikus 

Kiss Zsigmond operatőr 

Kissné Menyhárt Ágnes szerkesztő, vágó 

Pannoniay Boglárka Erzsébet rendező, producer  

  A Magyar Hollywood Tanács folytatja áldozatos tevékenységét annak érdekében, hogy megőrizze a magyar származású hollywoodi filmesek emlékét, továbbörökítse tudását, valamint segítse a fiatal filmeseket pályájuk kezdetén. Éppen ezért június 23. és 27. között első alkalommal rendezik meg a Zsigmond Vilmos operatőrről elnevezett alkotótábort Szegeden, a mester szülővárosában… folytatás a Kultúra.hu-n: http://www.kultura.hu/film/alkototabor

Összefoglaló a Zsigmond Vilmos Operatőr Alkotótáborról:  

 

William Fox nyomában 

  William Fox magyar származású amerikai filmgyáros, producer, a Fox Film Corporation alapítója volt, aki 1936-ban eladta érdekeltségeit, azonban neve tovább él a Fox Television Network és a 20th Century Fox cégekben. 

  A Magyar Hollywood Tanács, Tolcsva Község Önkormányzata és a Tolcsvai Általános Iskola „William Fox – Fuchs Vilmos itt kezdte” címmel Magyar Hollywood vetélkedőt szervezett április 28-án, a tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastély látogatóközpontban. Az eseményen négy fős csapatok tartottak PowerPoint prezentációt Tolcsva híres szülöttéről, a 20th Century Fox alapítójának életéről, majd a fiatalok activity játék keretében ismert filmeket mutogattak el csapattársaiknak. 

Globoport cikke az eseményről:

http://www.globoport.hu/186962/tolcsvan-jart-a-magyar-hollywood-tanacs/ 

 

Zádor Jenő Emléknap és Vetélkedő 

  A Magyar Hollywood Tanács 2017. április 5-én Zádor Jenőre emlékezett szülővárosában, aki 1894. november 5-én született Bátaszéken és Los Angelesben hunyt el 1977. április 4-én. Ma emléke főként, mint a hollywoodi filmipar egyik legtermékenyebb hangszerelőjeként és zeneszerzőjeként él.

  A programot Dr. Bozsolik Róbert polgármester nyitotta meg. A polgármester köszöntője után Izsák Mónika felolvasta Steve Geiger, a Mensch Alapítvány Zádor Jenővel kapcsolatos levelét, majd Bokor Balázs Zádor Jenő fia, Les Zador, a rendezvény alkalmából küldött levelét ismertette a vendégekkel. Bokor Balázs, az MHT elnöke vetítettképes előadáson mutatta be Zádor Jenő életét és műveit. Bokor hangsúlyozta, hogy méltatlan módon Zádor emléke, magyarországi elismertsége nincs a helyén – sok más hollywoodi magyar származású sikeres személyiséghez hasonlóan! Ezért közös erőfeszítésekre van szükség, hogy Zádor munkásságát széles körben megismerjék. Fontos első lépés, hogy Zádor Jenő munkássága bekerült a Hungarikumok Magyar Értéktárába.

  Zádor Jenő 1939-ben vándorolt ki Amerikába, ahol széleskörű ismertségére a Kolombusz Kristóf című operájának bemutatásával tett szert. Száznál is több film zenéjét hangszerelte, tucatnyinak saját maga szerezte a zenéjét. 1946-54 között nem szerzett önállóan zenét, mert Rózsa Miklós zenéinek hangszerelését látta el. Büszke volt a 3 Rózsa Oscar-díjra, amelyet a másik nagy magyar zeneszerző a Ben Hur, az Elbűvölve és a Kettős élet című filmek zenéjéért kapott, mivel mindezeket ő hangszerelte.

  Az előadást követően Bokor Balázs meghívott vendégeivel beszélgetett a filmművészet és a zene kapcsolatáról. Pannoniay Boglárka rendező-producer beszélt még a közelmúltban elkészült és jelenleg forgatás alatt lévő filmjeikről, a zeneszerzők, hangmérnökök munkájának fontosságáról, valamint a zene szerepéről a filmek képi világának kifejezésében. Jákó Krisztina énekművész a filmzene kialakulásának gyakorlati okairól, és a filmzenék későbbi önálló életéről is beszélt. Alexandra Manea festő- és fotóművésszel a fotózás és a filmművészet kapcsolatáról beszélgetett Bokor Balázs. A vendégek között ült Angyal László, a Saint Exupéry Filmfesztivál szervezője, aki saját filmes tapasztalatairól is beszélt.

  A kerekasztal beszélgetést követően a jelenlevő bátaszéki gimnazisták Zádor-vetélkedőjére került sor Sági Lajosné és Dorn Ernő szervezésében. A megfejtések ellenőrzése alatt a jelenlévő közönség számos kérdést tett fel a vendégeknek, majd az eredményhírdetés következett, ahol a harmadik helyezett Gáll Péter, a második Tanner Sára, és az első helyezett Széles Tamás a Magyar Hollywood Tanács emlék oklevelét és Bokor Balázs „Az én Hollywoodom” című könyvét kapta vehette át a Tanács elnökétől. Ezt követően Bozsolik Róbert polgármester és Bokor Balázs elnök megkoszorúzta a Művelődési Ház falán elhelyezett Zádor Jenő emléktáblát. A hivatalos program után Bozsolik Róbert és munkatársa kötetlen beszélgetést folytatott a Magyar Hollywod Tanács tagjaival, ahol az önkormányzat és a tanács további együttműködési lehetőségei is szóba kerültek. Zene: Rózsa Miklós – Ben Hur A filmet készítette: KissFilm-Stúdió

Cikk a Bátaszék.hu-n: 

http://bataszek.hu/hollywood_tura__megemlekezes  

 

“Hollywood magyar gyökerei”

  címmel szervezett beszélgetést a Magyar Hollywood Tanács és a Görömbölyi Művelődési Ház. A rendezvény előtt a Tanács tagjai meglátogatták a Grál Pincészetet, ahol Ducsai Attila és felesége Ducsai Ágnes kalauzolta és látta vendégül a csapatot. A hivatalos programot Dr. Kissné Korompai Beáta, a Művelődési Ház vezetője nyitotta meg. Bokor Balázs nagykövet, a Magyar Hollywood Tanács elnöke egy izgalmas vetített képes előadást tartott Hollywood magyar gyökereiről. Előadásában hallhattunk a három legnagyobb Hollywoodi filmstúdió alapítójának életéről és sok érdekes információt, történetet ismerhettünk meg Hollywood magyar származású hírességeiről.

  Bokor Balázs meghívott vendégeivel is beszélgetett. Pannoniay Boglárka, a Pannoniay FilmStúdió ügyvezető igazgatója, filmproducer 10 éves kora óta a filmes szakma bűvkörében él, 6 éve alapította meg saját filmstúdióját. Bokor Balázzsal a mai fiatal filmes generáció életéről, a támogatási rendszerek nehézségeiről és az alkotói oldal szépségeiről beszélgetett. A következő vendég Kiss Zsigmond rendező, operator, a KissFilm-Stúdió tulajdonosa volt, aki már több mint 20 éve dolgozik a filmes szakmában. Kábeltársaságoknál, reklám cégnél, kereskedelmi tévéknél szerzett tapasztalatait jelenleg saját filmkészítő vállalkozásában kamatoztatja. Bokor Balázzsal az operatőri szakma szépségeiről és a közös felnőtt operatőr képzési programjukról beszélgettek.

  A műsort a Holdviola zenekar koncertje zárta. A tehetséges fiatalokból álló zenekar 2006-ban alakult Miskolcon. Zenéjükben modern zenei formában, kicsit továbbgondolva – elektro folk stílusban – elevenednek meg a gyönyörű magyar népdalok. A program végén a kedves vendéglátók házi süteménnyel, üdítővel kínálták a vendégeket, majd a műsor előadói, a zenekar tagjai és vendégeik meglátogatták a HetedHét Pincét, ahol Kovács András és Kovácsné Drabant Katalin szíves vendéglátását élvezhették. A hosszú és izgalmas nap fáradalmait a stáb a Tibolddaróci Patikus Pince vendégházában pihente ki. A filmet készítette: KissFilm-Stúdió Zene: Holdviola Zenekar

Asztali nézet